preferensaktier

Vad kostar courtage?

Last Updated on april 12, 2024 by admin

Hur mycket courtage kostar beror på vilken nätmäklare du har, vilken courtageklass du har valt och hur stor affär du gör. Både Avanza och Nordnet erbjuder gratis kom-igång-courtage.

De bägge nätmäklarna har därefter en lägsta avgift på 1 krona eller 0,25 procent i den minsta courtageklassen. Om du till exempel handlar aktier för 200 kronor får du betala 1 krona i avgift (minimibeloppet är större än det procentuella beloppet). Om du köper aktier för 500 kronor istället blir avgiften 1,25 kronor (det procentuella beloppet är större än minimibeloppet).

Ju högre courtageklass desto mindre kostar affären procentuellt sett. Samtidigt ökar det lägsta courtaget successivt. Både Avanza och Nordnet erbjuder till exempel fast avgift som lämpar sig för riktigt stora affärer. Det innebär att varje affär kostar 99 kronor och då betalar du ingen procentuell avgift alls.

Avgifter varierar

Avgifterna varierar mellan olika nätmäklare och banker.

Courtageär en avgift som kunden debiteras av fondkommissionären i samband med värdepappershandel, som till exempel aktier. Då det finns olika sätt att debitera denna avgift är det omöjligt att ge en specifik summa för vad det kostar, men oftast baseras courtaget på en viss procent av köp- eller säljsumman.

Courtageavgiften kan även ligga som en fast avgift, oftast runt 50 – 100 kronor. Skulle kunden göra flera beställningar under en och samma dag slår man ofta ihop courtageavgiften, så att man inte behöver betala en avgift för varje order.