Vad betyder att blanka aktier?

preffarna

Om du säljer en aktie som du har lånat kallas det för att du blankar aktien. Man blankar aktier för att kunna tjäna pengar på en nedgång i aktien pris.

Att blanka aktier innebär att du genast säljer aktier som du lånat av marknaden. Någon gång i framtiden måste du lämna tillbaks aktierna. Du gör det genom att köpa samma antal aktier på marknaden. Om priset har sjunkit sedan du sålde aktierna tjänar du mellanskillnaden i priset.

Du kan blanka aktier på en vanlig aktiedepå, men inte på ett ISK eller i en Kapitalförsäkring. Ett alternativ till att blanka aktier är att köpa ett finansiellt instrument, t.ex. minifutures med negativ exponering mot aktien. Det får motsvarande effekt som blankning och kan även köpas på andra konton än aktiekonto.

Recent Content

link to Stamaktier, vad är det? - En definition och förklaring av stamaktier

Stamaktier, vad är det? - En definition och förklaring av stamaktier

Stamaktier Stamaktier, vad betyder det? Det finns många olika typer av aktier. De flesta har säkert hört talas om preferensaktier och A- eller B-aktier. Men vad är stamaktier? Tänk dig att du startar ett företag. Du sätter själv in 50.000 kr i startkapital och verksamheten rullar igång. Efter två år ser du en stor möjlighet […]
link to Preferensaktier, vad är det? En enkel introduktion till preferensaktier

Preferensaktier, vad är det? En enkel introduktion till preferensaktier

Preferensaktier Preferensaktier är en typ av värdepapper som för gemene man kan vara svår att helt förstå då produkten är något mer komplicerad än traditionella aktier och fonder. Men vad är preferensaktier, eller en ”pref” eller ”preffar” som de ibland kallas på diverse internetforum? Detta är en fråga som många med ett färskt intresse för […]