Vad är en bra ränta på privatlån?

Last Updated on september 19, 2021 by admin

Hur bra ränta du kan få på ett privatlån beror främst på din ekonomi. Många långivare brukar kunna erbjuda en ränta på privatlånen någonstans mellan 4 och 25 procent.

Om du har en stadig inkomst samt få och små skulder innebär det att du har en god kreditvärdighet. Då har du goda chanser att få en låg ränta på runt 4 procent.

Alla banker och andra långivare tittar på din kreditvärdighet innan de erbjuder dig en ränta på privatlånet. Kreditvärdigheten påverkas även om du har ett eller flera SMS-lån. Bankerna tycker alltid att det är bättre om du har ett stort privatlån än flera små snabblån.

Räntan på ditt privatlån hänger samman med risken som långivaren tar. Ju högre risk desto högre ränta.

Vad är en bra ränta på privatlån? Eftersom bankernas räntor skiljer sig relativt mycket är det en god idé att jämföra olika långivare med varandra. Oftast anges räntan som en procentsats av lånebeloppet, så kallad utlåningsränta. Den skiljer sig från den ränta som banken betalar till kunden när denne gör en insättning till exempelvis ett sparkonto, så kallad inlåningsränta.

Generellt kan man säga att sparräntorna är låga så länge reporäntan är låg, men det betyder inte att du nödvändigtvis får samma ränta på ditt privatlån som din granne eller kollega fick, trots att ni har samma bank. Bankerna har nämligen egna modeller för hur de beräknar risken för sina olika kundgrupper. Rekommendationen är därför att ta hjälp av en låneförmedlare.