Investera – Skulle du våga investera

Last Updated on april 12, 2024 by admin

Skulle du våga investera i det här?

Här är ett diagram som jag tycker är intressant. Är det ett diagram som ser bra ut eller dåligt? Det beror naturligtvis på hur mycket teknisk analys som man har studerat. Inte för att det är en exakt vetenskap men… Går diagrammet upp eller ner? Långsiktigt skulle man utan att överdriva nog kunna komma överens om att diagrammet pekar uppåt. Den sista perioden kanske det har varit lite si och så med detta,det går inte ner men inte upp heller. Hur som helst så är det inte helt negativt utan snarare tvärtom.

Det finns två linjer som visar på en sk konsolideringsperiod, en period där man hämtar andan, lugnar ner sig lite och kanske fortsätter på den inslagna vägen – uppåt…

Vad visar nedan diagram? Ser det negativt eller positivt ut? Är det värt att investera i? Ser ganska dåligt ut, eller hur? Kanske fiska efter en botten men är det verkligen läge att försöka fånga en fallande kniv när det ser ut så här? Vem vet var det slutar?


Det är ibland lätt att dras med i mediebruset och ibland glömma vad det är man håller på med? Är mitt jobb att vara duktig på att läsa nyheter och vara allmänbildad eller är mitt jobb att vara duktig på att investera?

Det första diagramet är ett av det större indexen i USA och från dagens datum. Dagen då alla medier skriker ut att Dow jones gör en årslägsta! Indexet är Midcaps, dvs mellanstora aktier i USA. Diagramet är från 2004 fram till idag. I ett större perspektiv så ser man att det medier basunerar ut vareviga dag knappt ens syns i diagramet. Ännu tydligare blir det desto längre perspektiv man har.

Det är viktigt att som investerare/trader försöka filtrera bort det dagliga nyhetsflödet och inte låta det påverka omdömet utan istället ha en plan som du tydligt följer. Trading och investeringar bör behandlas som vilken affärsverksamhet som helst. En affärsplan borde vara en självklarhet för de flesta men jag vet att det inte är så. De flesta som placerar sina sparpengar lyssnar just mest på mediabrus. De läser om det senaste Ericsson gjort eller något nytt hett internetföretag som gör succé. Vad gör de flesta nu? Flyr från allt vad aktier heter…

Världens rikaste man just nu, Warren Buffet, vad gör han just nu? För honom är det precis tvärtom. Han letar just nu fynd. Frågan som man kanske borde ställa sig just nu är följande: vilka företag blir just nu orättvist behandlade av börsen samtidigt som de tjänar bra pengar. När Buffet shoppar företag så är det för att äga i en livstid. Hur många gånger har du själv handlat aktier med samma inställning?

Vad visar då diagram nummer två? Det är bankaktier i USA, med samma tidperiod. Alltså läge att undvika banker, men som det första diagramet visar, man kanske inte nödvändigtvis behöver undvika allt som finns på börsen. Ett stort index som Midcap och till viss del även Nasdaq visar förhållandevis bra momentum i ett längre perspektiv.

Detta en dag som vi ser årslägsta i Dow Jones Ind…