Hur fungerar ett investmentbolag?


Investmentbolag är bolag som investerar i andra aktiebolag. De kan investera i både noterade och onoterade aktier.

Vissa investmentbolag har som främsta syfte att öka den långsiktiga avkastningen för sina ägare. I andra bolag är det huvudsakliga syftet att utöva makt och kontrollera andra företag. De flesta investmentbolag, oavsett typ, har en lång investeringshorisont.

När du investerar i denna typ av bolag är det bra att hålla koll på det så kallade substansvärdet, vilket motsvarar företagets nettotillgångar. När börsvärdet är mindre än substansvärdet heter det att man får substansrabatt. Tvärtom kallas substanspremie.

Att köpa aktier i investmentbolag kan ses som ett alternativ till sparande i aktiefonder. Den stora fördelen är att du slipper förvaltningsavgiften för ditt sparande.

Ett investmentbolag är ett bolag som äger aktier i andra aktiebolag, vilket med andra ord innebär att bolaget gör investeringar i andra bolag. Syftet är att köpa och sälja aktier utanför det egna bolaget.

Ett investmentbolag bygger upp så kallade portföljbolag med hjälp av sina aktieinvesteringar, som kan köpas av utomstående i samband med att bolaget börsnoteras. Att äga ett investmentbolag kan vara en fördel då man får en bra riskspridning samt att man som aktiv ägare får god insyn i de företag man investerar i.

Oavsett vad man gör så bör man alltid undersöka saker och ting ordentligt innan man investerar. Det finns en rad olika investmentbolag och det r stor skillnad på kvaliteten mellan dem. Vissa av bolagen tror jag inte alls på långsiktigt. Vissa andra däremot ser riktigt lovande och bra ut och kan vara värda att äga väldigt länge.

Ett av dessa bolag är naturligtvis Latour som jag personligen ägt i över 10 år nu. jag tror att bolaget visserligen kommer att gå ner tillsammans med OMX index eller SP500 men jag tror också att bolaget senare kommer att fortsätta att utklassa index och andra större bolag på Stockholmsbörsen.  Detta kan även gälla utdelningsaktier som jag också tror på långsiktigt om man äger rätt bolag. Det sista är lite lättare sagt än gjort. Fonder är lite me komplicerat och kanske något jag skulle undvika i dagsläget. Detsamma gäller daytrading, det är inget för nybörjare att ägna sig åt.

Lycka till med preffar, aktier och din trading!

Recent Content